Λίγα λόγια για εμάς ...

To 1922 ο παππούς μου Δημήτριος Βαθιώτης ήρθε ώς πρόσφυγας στη Σάμο με την οικογένεια του και συνέχισε την κεραμική τέχνη την οποία ασκούσε στο Σιβριχισαρ της Μικράς Ασίας. Ο γιός του Εμμανουήλ μυήθηκε στην αγγειοπλαστική απο μικρή ηλικία και κατασκεύαζε γλάστρες, στάμνες, τσανάκια και διάφορα είδη οικιακής χρήσης. Εργάζοταν με τη σύζυγο του Πάτρα, η οποία "πλούμιζε" τα αντικείμενα έως τον θάνατό του το 1974. Το 1979 αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα για την τέχνη κοντά στον πατέρα μου, αφού μαθήτευσα στο εργαστήριο της κ.Ελένης Κανελλοπούλου και σε ιδιωτική σχολή κεραμικής και διακόσμησης, επαναλειτούργησα το εργαστήριο.

Τα περισσότερα αντικείμενα που κατασκευάζονται ακολουθούν την παραδοσιακή γραμμή σε σχήμα, διακόσμηση και είναι άριστης ποιότητας λόγω επιλογής καλύτερων πρώτων υλών και υψηλής θερμοκρασίας διπλού ψησίματος. Τα 100% χειροποίητα έργα μας φτιάχνονται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο και φέρουν σήμα γνησιότητας από τον ΕΟΜΜΕΧ. Είναι κατάλληλα για χρήση και διακόσμηση. Τα προιόντα μας διατίθενται σε λιανική ή χοντρική τιμή.


H αγγειοπλαστική τέχνη στη Σάμο

Η κεραμική τέχνη εμφανίστηκε στη Σάμο ήδη απο τη νεολιθική περίοδο και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας και του μεσαίωνα, όπως μαρτυρούν τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα. Στα νεότερα χρόνια η αγγειοπλαστική ευδοκίμησε στη Σάμο από τον 17ο αιώνα και μετά, γνώρισε δε τη μεγαλύτερη ακμή της στα μέσα του 19ου αιώνα. Η Σαμιώτικη κεραμική στάθηκε μια απο της ξεχωριστές πηγές του λαικού μας πολιτισμού και ανόθευτα, ανηπηρέαστα, ανεπιτήδευτα συνεχίζει το δρόμο της λαικής καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Στο μουσείο Ελληνικής Λαικής Τέχνης, στο Λαογραφικό μουσείο Μυκόνου, στο μουσείο Νεότερης Κεραμικής και αλλού υπάρχουν αρκετά δείγματα Σαμιώτικης Κεραμικής.

Copyright © 2016 samos-ceramics. All Rights Reserved.

samos - ceramics | samos - pottery | samos ceramics